BIOTOP PEOPLE

No.3

グリーンブームを牽引するSOLSOの秘密基地が週末だけ一般公開されることになった。
さっそく訪ねてみると、そこは想像をはるかに超えたグリーンの世界。
新しいライフスタイルのヒントがあふれる、エキサイティングな庭をご案内します。


SOLSO FARM


journal003-main2

「SOLSO FARM」の看板。この先に広がるのはファンタジックなグリーン・ワールド。
The SOLSO FARM billboard. A fantastic green world lies beyond it.

植栽から、やがて食の領域へ。グリーンと人が織りなす未来のストーリー

「SOLSO FARM」の看板をくぐると、緑生い茂る坂道がゆるやかに丘に向かう。
丘の向こうには果てしなく青空が広がっている。一瞬、海外の田園地帯に迷い込んだような錯覚に襲われる、のどかで美しい風景。

SOLSO代表の齊藤太一さんが、川崎市にある2000坪の土地にファームを作ったのは2011年。当初は、BIOTOP内のショップや、ディスプレイの仕事で使う植物の在庫をわかりやすくまとめておこうという目的だったが、造成し、次々と植物を並べていくうちに「すげーいい雰囲気じゃん!」「だったらショップにしちゃう?」というノリで、2013年5月、ついに一般公開されることになった。

journal003-main3

SOLSO代表の齊藤太一さん。右の坂を上がると畑が広がる。近い将来オリーブ畑になる予定。
SOLSO representative, Taiichi Saito. If you go up the right side there’s a farm, which may be an olive grove in the near future.

サボテンや多肉植物が並ぶ温室、スタイリッシュな植木が揃うアーバン・ガーデニングのエリア、夜になると幻想的にライトアップされるガゼーボ、足元を埋め尽くすハーブ、濃い緑にむせかえるようなインドアプランツの部屋、ゆらり楽しげなハンギングプランツの天井、かわいいガーデニング・グッズがディスプレイされたコーナーと、体中が幸福感で満たされる緑の楽園、SOLSO FARM。オープニングの際は、バーベキューをし、ヘアスタイリストを呼んで青空美容室を開き、待ちに待った多くのグリーン・マニアを迎えた。また、さっそくここを貸し切り、温室にテーブルを並べ、シェフを招いてパーティを開催した人もいる。誰もが思わずイベントを企画したくなる、想像力が刺激されるパワースポットなのだ。

しかし、もっともファームを楽しんでいるのは齊藤さん本人かもしれない。ボタニカル・キャンドルを作ったり、ハーブの料理教室を開いたりとさまざまなワークショップを企画しつつ、めざすはグリーンと食の素敵な関係。いま、中古のフォルクスワーゲンバスを改造して厨房を作っているという。厨房ができたら、まずはランチからスタート。協力してもらうおいしいレストランは既に近所に見つけてある。青空の下で、ハーブに漬け込んだ肉をおいしいパンに挟んで食べるなんて、思い描いただけで食欲がわいてくる。いずれは予約制のディナーも始める予定で、月明かりに照らされた庭や温室での食事は、きっと夢のようなひとときにちがいない。とはいえ、広大な土地のうち、いま使っているのはたった1/3くらい。残りの大半を占める丘の上の畑はまだ開墾中で、そこにいつかオリーブ畑と果樹園を作り「料理を作る人たちといろいろな形でコラボレーションしていく」のが目標である。

journal003-main1

雑貨コーナーのレイアウト&ディスプレイが見事。ガーデニンググッズを探しているならぜひ。
The miscellaneous goods aisles are a work of art. If you’re looking for gardening goods, this is your place.

齊藤さんがこのファームでめざしたのは「人と植物の距離の近さ」。最初は「モデルガーデンを作ったらどうか」という意見もあったが、見る人vs見られる庭だと、その距離は一向に縮まらない。こういう庭にしましょうという提案の代わりに、木にブランコを吊るしたり、横になれる芝生を敷いたり、緑の中で食事ができるスペースを作ったり、どこまでも人と植物が近くにいられる環境を作った。「世の中がグリーン・ブームになってきて、自分なりにきちんとグリーンを表現しなきゃ、という使命感はありました」。その答えがこのファームだ。「グリーンは、オールハンドメイドのようなもの。復元はできないし思った通りにはいかないからこそ、損得を考えずに楽しみたいんです」。

土作りをもっと追求したい、いろいろな人とハッピーに仕事がしたい。そんなたくさんの夢をかなえるためにこのファームは生まれた。「これでやっとスタートラインに立ったので、これから本物の園芸家をめざしてリアル・ガーデンを作っていきます」。

journal003-main1

ファームにある植物がどれも「買える」のがうれしい。その際はもちろん、育て方のアドバイスも。
You can buy any of the plants on the farm as well as receive advice on growing them when buying them.

PHOTO/Ittoku Kawasaki TEXT/Ayumi Machida


神奈川県川崎市宮前区野川3414 TEL:044-740-3770
10:00〜17:00
基本的に土曜・日曜のみの営業だが、
週末も休むことがあるので事前にホームページで確認してください。
http://solso.jp/

SOLSO FARMの選りすぐりのグリーンがそろう都心のショップ

SOLSOの直営店ともいえるグリーンショップ。「アーバン・ガーデニング」をコンセプトとし、植物やガーデニングアイテム、ボタニカルアートなど、新しいボタニカル・ライフを提案している。インドアプランツやハーブ、多肉、エアプランツ、種などを揃え、育て方のアドバイスもしてくれる。今年9月に1周年を迎える。

journal003-main5

東京都港区白金台4-6-44 BIOTOP 1階 TEL:03-3444-2894
11:00〜20:00 不定休
http://www.biotop.jp/biotop-nurseries/

SOLSO FARM

SOLSO’s lair, leading the green boom, has been made open to the public on weekends only.
Upon visiting, you find a world of greenery exceeding one’s wildest dreams there.
We take you around an exciting garden filled with tips for a new lifestyle.

From plants to meals: a story of a future weaved by humans and greenery.

P assing a SOLSO FARM billboard, I head slowly up a slope with overflowing greenery to a hill. An endlessly blue sky appears on the other side of the slope. For a moment, I am overtaken by an illusion that I have strayed into a rural area overseas, into idyllic and beautiful scenery.
Taiichi Saito, SOLSO representative, made the farm on 71,800 square-foot land in Kawasaki in 2011. At the time his purpose was to classify together all of the plants in storage that he’s used in his display job and work in the BIOTOP shop. However, while he was putting the plants together, he started to think, “Wow, this atmosphere is great! Why don’t I make it into a shop?” Thus, he finally opened it to the public in May 2013.

SOLSO FARM is a paradise of greenery where you can be filled with a sense of euphoria from head to toe: from the aisles of cute gardening goods being displayed to the pleasant ceilings of loosely hanging plants, the rooms of deep stifling greenery to the herbs lining one’s feet, the gazebos that lights up fantastically at night to the stylish urban gardening areas lined with garden trees and the conservatories filled with succulent plants and cacti. When it was opened, there was a barbeque and hairstylists were called in for an open-air beauty salon to welcome the many long-awaited green enthusiasts. Some also immediately reserved the spot to set up tables in the conservatories and called in chefs for their parties. This power spot inspires one’s imagination, and makes anyone want to plan events spontaneously.

However, Mr. Saito may be enjoying the farm the most. His aim is the wonderful relationship between meals and greens: he holds many workshops, having herb cooking classes or making botanical gardens. He says he is currently renovating a used Volkswagen bus into a kitchen. Once he makes the kitchen, he will start with having lunches. He’s already found a delicious restaurant in the neighborhood to help him. Just picturing putting herb-marinated meat into delicious bread and then eating it under the blue sky is enough to work up an appetite.

Thereafter he will start with dinner by reservation only. The moonlit dinners in the conservatories and gardens will surely be like something out of a dream. That said, he is currently only using about 1/3 of the large land. The remaining fields covering the majority of the land atop the hill are still being cultivated, but there his goal is to make an olive grove and orchard and “collaborate in many ways with people who cook.”

Mr. Saito’s goal in this farm is to “close the gap between people and plants”. At first he had thought about making a model garden, but it didn’t seem to close the gap between the garden being viewed and its viewers. Instead, he created an environment where people and plants could be close in every sense, making spaces where they could eat among the greenery, laying out lawns where they could stretch out, or putting swings on trees. “In an increasingly-green world, I felt it was my mission to express green in my own way.” The answer was this farm. “Green is all-hand-made. No one can restore it, nor does it go as they planned, so I just wanted to enjoy it without thinking of the pros and cons.”

The desire to pursue land preparation and to happily work with many people; this farm was born to realize many of those dreams. “I’m finally at the start line with this, so now I’m aiming at becoming an authentic horticulturalist and making a real garden.”

PHOTO/Ittoku Kawasaki TEXT/Ayumi Machida


Kanagawa-ken, Kawasaki-shi, Miyamae-ku Nogawa 3414 TEL. 044-740-3770
10:00〜17:00 Open basically on Saturdays and Sundays, but sometimes closed on weekends so check the website beforehand.
http://solso.jp/

SOLSO FARM, a shop in the heart of the city with select greenery.

SOLSO’s directly-managed green shop. With ‘urban garden’ as its concept, it offers a new botanical life with botanical art, gardening items and plants. There are seeds, aerophytes, succulents and indoor plants, and they will offer you advise on how to grow them. Celebrating its 1-year anniversary in September this year.

Tokyo-to, Minato-ku Shiroganedai 4-6-44 BIOTOP 1 Floor TEL. 03-3444-2894
11:00〜20:00 No set days off
http://www.biotop.jp/biotop-nurseries/

journal003-sub01
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02
journal003-sub02

Copyright ©2014 . BIOTOP All Right Reserved.